perjantai 15. huhtikuuta 2016

Ooppera 260 vuoden takaa - Suomen ensi-ilta nyt!


15.4.2016 Christoph Willibald Gluckin ooppera Le cinesi Huoneteatterissa Jyväskylässä

Ville Saukkonen oli ohjannut Jyväskylän Huoneteatterin intiimiin tilaan toimivan ja näppärän version Gluckin Le cinesi- eli Kiinattaret-oopperasta. Produktio oli ristitty uudelleen nimellä Made in China. Yksinäytöksinen teos sai kantaesityksensä Wienissä vuonna 1754; Suomessa tätä oopperaa ei tiedetä aiemmin esitetyn.

Pietro Metastasion libreton juoni on melkoisen naiivi ja typerähkö. Kolme nuorta naista (Lisinga, Sivene ja Tangia) pohtivat tylsistyneitä mitä tekisivät, kun paikalle pölähtää Lisingan veli Silango, joka on ollut Euroopassa. Naiset ovat kauhuissaan, sillä miehen oleskelu samassa huoneessa ei ole sallittua, mutta vähitellen asia unohtuu, kun Sivene ja Tangia alkavat kilpailla maailmanmatkaajan suosiosta. Porukka keksii viihdyttää itseään esittämällä kohtauksia eurooppalaisista näytelmistä. Naisista ensimmäinen esittää tragedian, toinen pastoraalin (yhdessä Silangon kanssa) ja kolmas komedian. Tämän voi käsittää vaikkapa satiirina ajan teatteri- ja oopperakonventioita kohtaan.

Saukkonen sijoitti tapahtumat pioneerileirille Maon Kiinassa. Nuoret naiset (Katariina Poikela, Susanna Tuhkala ja Helena Lehmuskero) olivat nyt teinipioneereja. Silangon roolin teki Petteri Mällinen ja mukana esityksessä oli (Saukkosen lisäyksenä) myös pioneerileirin johtaja (Päivi Virolainen-Kalpio). Ooppera esitettiin yllättäen suomeksi. Ihan pätevä käännös oli teoksen solistien käsialaa.

Musiikillisesti Le cinesi on erikoinen, sillä se ei kuulosta lainkaan "oikealta Gluckilta". Tämän rokokooajan oopperan juuret ovat vielä selvästi barokin perinteessä, eikä Gluckin reformioopperoiden ideoista ole tietoakaan. Jyväskylässä musiikista vastasi cembalolla vahvistettu jousikvartetti nuoren Tuulia Pulkkisen johdolla.

Ensi-illan katsomo oli valitettavan vajaa. Esityksiä on jäljellä vielä neljä - toivottavasti yleisö löytää ne paremmin. Sillä kyllä tämä pikkuteos ihan näkemisen ja kuulemisen arvoinen on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti