lauantai 27. tammikuuta 2018

Romeon ja Julian tarina Zingarellin paketoimana


27.1.2018 Niccolò Antonio Zingarellin ooppera Giulietta e Romeo Theater an der Wienissä

Niccolò Antonio Zingarelli (1752-1837) kuuluu siihen suureen oopperasäveltäjien joukkoon, jonka teoksia ei tiettävästi ole esitetty Suomessa koskaan. Hän syntyi Napolissa ja teki lyhyttä Pariisissa pyrähtämistä lukuun ottamatta uransa nykyisen Italian alueella. Mm. Milanon ja Rooman vuosien jälkeen hän palasi Napoliin, jossa toimi konservatorion johtajana - tunnetuimpana oppilaanaan Vincenzo Bellini. Zingarelli peri Paisiellon viran Napolin katedraalin kuoromestarina ja hoiti tehtävää elämänsä viimeiset parikymmentä vuotta.

Theater an der Wienissä esitetty konserttiversio Giulietta e Romeosta (Julia ja Romeo) oli minulle ensimmäinen kokemus Zingarellin oopperoista. Teos kantaesitettiin Milanon La Scalassa vuonna 1796. Libretto perustuu Luigi Da Porton 1520-luvulla kirjoittamaan novelliin. Shakespearen tunnettu näytelmä on 1590-luvun toisinto, jonka nimessä päähenkilöiden nimien järjestys on merkityksellisesti toinen: Romeo and Juliet.

On melkein käsittämätöntä, että Giulietta e Romeon sävellystyön kerrotaan kestäneen vain kahdeksan päivää. Olisikohan lukua vähän paranneltu alaspäin? Niin tai näin, mutta Zingarellin kauniiseen ja rikkaaseen musiikkiin oli todella helppo ihastua. Armonia Atenea -orkesteri oli tämänkin teoksen kanssa kuin kotonaan ja kapellimestari George Petrou osoittautui taitavaksi myös fortepianon ääressä. Kuorona toimi kuusitoista Arnold Schoenberg Chorin mieslaulajaa.

Romeon osaan kiinnitetty Max Emanuel Cencic oli sairastunut, mutta hänen tilalleen oli onneksi saatu ukrainalainen kontratenori Yuriy Mynenko (translitterointi saksalaisittain). Ja kylläpä oli taitavaa hänen laulunsa ja esimerkillinen eläytymisensä! Juliana säteili ruotsalainen mezzosopraano Ann Hallenberg. Gilberton osan laulaneen Xavier Sabatan kerrottiin olevan flunssassa, ja hän selvästi säästelikin ääntään, mutta lauloi taudista huolimatta kauniin sävykkäästi. Daniel Behle (Everardo) ja Irini Karaianni (Matilde) tekivät moitteettomat suoritukset. Teobaldona laulanut Sebastian Monti jätti hieman valjun vaikutelman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti