lauantai 17. maaliskuuta 2018

Rossinin bel canto -oopperaherkku


17.3.2018 Elokuvissa: Gioachino Rossinin ooppera Semiramide The Metropolitan Operasta New Yorkista

Tänään oli ohjelmassa minulle vuoden ensimmäinen The Metropolitan Operan Live in HD -sarjan esitys. Kyseessä oli Rossinin Semiramide, jossa setvitään muinaisen Babylonian valta- ja rakkauskuvioita. Ooppera on laulullisesti erittäin vaativa ja vaikeasti roolitettava, minkä vuoksi se on ollut ohjelmistoissa pienoinen harvinaisuus. Mutta aivan viime vuosina ooppera on yllättäen putkahtanut monien tärkeiden oopperatalojen repertuaariin; itsekin näin teoksen hieman yli vuosi sitten Baijerin valtionoopperassa Münchenissä.

Semiramide on melko tapahtumaköyhä ooppera, eikä ohjaaja John Copley ollut vääntänyt sitä väkisin muuksi. Tuotanto on jo iäkkäänpuoleinen, 1980-luvun puolivälistä. Enimmäkseen näyttämöllä nähtiin kovin staattisia kohtauksia: paikallaan seisovia laulajia toisiaan seuraavissa aarioissa ja duetoissa. Kuoro sentään pistäytyi esillä joitakin kertoja. John Conklinin suurellinen lavastus oli oivallinen tausta tapahtumille, mutta Michael Stennettin puvut ne vasta olivatkin upeita. Visuaalisuutta The Metin parhaiden perinteiden mukaisesti!

Rossini on säveltänyt tähän oopperaan aivan huikaisevaa bel canto -taiturointia. Kapellimestari Maurizio Benini ja orkesteri saavat kiitettävän arvosanan työstään. Eivätkä solistit ansaitse yhtään vähempää - aivan mahtavan tunteikasta, taitavaa ja teknisesti moitteetonta laulua kuultiin kautta linjan. Tärkeimmissä tehtävissä olivat Angela Meade (Semiramide), Elizabeth DeShong (Arsace), Javier Camarena (Idreno), Ildar Abdrazakov (Assur) ja Ryan Speedo Green (Oroe).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti